Inhoud
- 1 Artistiek zwemmen
- 2 Regels Artistiek zwemmen op de Spelen
- 3 Geschiedenis Olympisch artistiek zwemmen
- 4 Beste Olympische landen artistiek zwemmen
- 5 Is het nu synchroonzwemmen of Artistiek zwemmen?
- 6 Nieuwe locatie Parijs 2024
- 7 Nederlanders synchroonzwemmen OS 2024
- 8 Programma synchroonzwemmen / artistiek zwemmen
Artistiek zwemmen
In deze blog vind je informatie over het artistiek zwemmen / synchroonzwemmen op de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Als eerste kunnen we vertellen dat het artistiek zwemmen een combinatie van bewegen met muziek is. De basis hiervan is het wateracrobatiek. De allereerste wedstrijden werden voor mannen gehouden. Toch wordt deze sport veelal gezien als “vrouwensport”. Wie het ook uitvoert, het is altijd mooi de atleten in actie te zien.
De sport raakte lange tijd in de vergetelheid. Maar door demonstraties in de Verenigde Staten kwam daar een einde aan. Begin 20ste eeuw groeide het artistiek zwemmen (toen nog synchroonzwemmen genoemd) aanzienlijk. De populariteit nam toe en wedstrijden in het artistiek zwemmen namen toe. Deze wedstrijden hebben een jury nodig. Net zoals de Olympische Spelen is er een jury die de zwemmers beoordeelt. In de volgende paragraaf lees je meer over de regels en de jury omtrent het artistieke zwemmen.
Regels Artistiek zwemmen op de Spelen
Tijdens de Olympische Spelen bestaat het artistiek zwemmen uit de volgende twee onderdelen:
- duet
- team van acht atleten
Elk onderdeel heeft twee verschillende uitvoeringen. Deze uitvoeringen zijn:
- de vrije routine
- de technische routine
De uitvoering van atleten wordt door een jury beoordeeld. Deze jury geeft de artistiek zwemmers punten. Hierbij wordt gelet op allerlei verschillende aspecten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:
- de uitvoering;
- de daadwerkelijke synchronisatie van de atleten;
- de moeilijkheidsgraad;
- de choreografie en het
- muziekgebruik.
Tot slot hebben we hier de afmetingen van het Olympische bad op een rijtje gezet.
- 3 meter diep
- 25 meter lang
- 20 meter breed
Artistiek zwemmen is Olympische kunst
De Olympische deelnemers bewegen zichzelf voort in het water. Dit doen ze door bijvoorbeeld speciale draaiingen te maken. Hierbij moet de helft van hun lichaam onder water blijven. Daarom hebben deelnemers ongelooflijke kracht en flexibiliteit nodig. Oog voor detail en de coördinatie mag hierbij niet verloren gaan.
Geschiedenis Olympisch artistiek zwemmen
Het begin van Olympisch zwemmen begint in 1984. In dat jaartal kwamen artistieke zwemmers voor het eerst in actie. Dit Olympische sportevenement vond in Los Angeles plaats. Een stad die op zichzelf al spectaculair is. Wat hierbij bijzonder is, is dat het onderdeel alleen voor vrouwen is. Samen met het ritmische gymnastiek zijn dit de twee enige Olympische onderdelen die enkel voor vrouwen worden georganiseerd.
Beste Olympische landen artistiek zwemmen
Lange tijd stonden Noord-Amerikaanse landen bovenaan de medaillespiegel. De ene na de andere gouden medaille sleepten ze binnen. Samen met Canada wist de Verenigde Staten maar liefst 18 Olympische titels op hun naam te schrijven. Dat is zo’n beetje de helft van alles medailles. Stilletjes aan kwam Rusland om de hoek kijken. Dit land bracht een einde aan de Olympische vreugde. Noord-Amerikaanse landen hadden ineens het nakijken. Sinds de Olympische Spelen van Sydney heeft Rusland namelijk een inhaalslag gemaakt. Inmiddels hebben ze 18 Olympische medailles gewonnen.
Is het nu synchroonzwemmen of Artistiek zwemmen?
Twee verschillende namen die hetzelfde onderdeel aanduiden. Dit wil nogal eens verwarring scheppen. Wat weten we allemaal over deze naam? Wij zochten het voor je uit. We kunnen je direct verklappen dat het sinds 2017 officieel ‘artistiek zwemmen’ heet. We weten dat het een onderdeel van de watersport is. En dus beide namen aannemelijk zijn. En dat klopt! Synchroonzwemmen was namelijk de eerdere benaming van de sport. Naast artistiek zwemmen en synchroonzwemmen kent deze watersport nog meer benamingen. Zo zijn de termen ‘kunstzwemmen’ en ‘waterballet’ ook veel gebruikte termen. Waterballet komt door de vele overeenkomsten met ballet. Het is een sierlijke sport die veel kracht vereist.
Meervoudig zwemtalent
De atleten moeten in bezit zijn van alle vier zwemslagen. Dat ze zoveel verschillende bewegingen kunnen en moeten maken verklaart een hoop. Hierdoor ontstaan er allerlei namen voor de atleten en de sport. Deze artistieke acrobaten moeten de volgende vier zwemslagen goed beheersen;
- vrije slag
- schoolslag
- vlinderslag
- rugslag
Naast deze vier zwemslagen moeten ze ook nog eens over een ritmegevoel beschikken. Deze atleten moeten dus een lange adem hebben. Niet alleen omdat ze erg gedisciplineerd moeten trainen, maar ook omdat een groot deel onder water wordt uitgevoerd.
Nieuwe locatie Parijs 2024
Tot slot vertellen we nog iets over de locatie van het Olympische zwemmen. De watersport vindt plaats in het Aquatics Centre. Op het onderdeel ‘open water zwemmen’ na, worden hier alle zwemwedstrijden van de Olympische Spelen 2024 gehouden. De Aquatisc Centre is het enige gebouw (op de klimmuur van Le Bourget na) die speciaal voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs is gebouwd. De rest van de sportlocaties zijn allemaal bestaande parken of gebouwen.
De bouw is gericht op de Olympische Spelen én de functie die het naderhand krijgt. Het is een prachtige accommodatie geworden. Nationale en internationale zwemtoernooien staan al op de planning. Ook wordt het beschikbaar gesteld voor recreatief gebruik en worden er zwemlessen gegeven. Dit maakt het en geweldige toevoeging voor de Franse zwemgemeenschap.
Nederlanders synchroonzwemmen OS 2024
De volgende zwemsters vertegenwoordigen Nederland op het onderdeel duet:
- Noortje de Brouwer
- Bregje de Brouwer
Programma synchroonzwemmen / artistiek zwemmen
Het programma van het synchroonzwemmen / artistiek zwemmen waar de zusjes de Brouwer aan meedoen tijdens de Olympische Spelen zijn op 9 en 10 augustus 2024 vanaf 19:30 uur.
Op de hoogte blijven van de OS 2024?
Blijf up to date en schrijf je in op de gratis nieuwsbrief over Olympische Spelen 2024 in Parijs