Beachvolleybal Olympische Spelen 2024

Beachvolleybal

Beachvolleybal, de naam zegt het al: volleyballen op het strand. Voor het eerst op de stranden van Santa Monica, in Californië te zien. Het is een variatie op het ‘gewone’ volleybal, die ook verschillen kent in zaalvolleybal en buiten volleybal. Op deze pagina lees je over het ontstaan van het beachvolleybal, het programma van beachvolleybal op de Olympische Spelen 2024 in Parijs en zie je welke Nederlanders er meedoen aan het beachvolleybal op de Zomerspelen. 

Beachvolleybal was in opkomst rond de jaren 50. Honderden spelers verzamelden zich op de stranden van Californië om daar wedstrijden te spelen. In de jaren 80 werd er een bond opgericht. Deze spelersvakbond hield toezicht op de regels en keurde toernooien die werden georganiseerd. Hierdoor kreeg het beachvolleybal een officiële vorm. Het eerste toernooi dat werd goedgekeurd door de Internationale Volleybal Federatie werd in 1987 gespeeld.

Regels beachvolleybal Olympische Spelen

Het eerste verschil tussen beachvolleybal en ‘gewone’ volleybal laat zien is het aantal spelers. Een beachvolleybal team bestaat uit 2 spelers. Dat zijn aanzienlijk minder volleyballers. Toch zijn de velden bijna even groot. Het veld voor beachvolleybal is 16 meter lang en 8 meter breed. Ook dit veld wordt gescheiden door een net dat in de lucht is gespannen. De hoogte van het net is hetzelfde, namelijk 2.24 meter bij de dames en 2.43 bij de heren.

Bij beachvolleybal wordt er gespeeld met ‘the best of two’. Wie het eerste 2 sets wint, heeft de Olympische wedstrijd gewonnen. Een set wordt gewonnen door als eerste 21 punten te scoren. Wordt het gelijkspel in sets, dan is de derde set tot 15 punten.

Olympische geschiedenis beachvolleybal

Deze teamsport nam voor het eerst deel aan de Spelen van 1996. Deze Olympiade vond plaats in Atlanta en werd direct door het publiek omarmd. Het is een intensieve sport waarbij je de deelnemers letterlijk in het zand ziet ploeteren. Een adembenemend schouwspel dat gelijk zorgde voor een mooie variatie in de Olympische sporten.

Dominerende landen op de Spelen

Het Olympisch beachvolleybal werd gedomineerd door Brazilië, dat drie gouden medailles won. Ook de VS heeft een reeks gouden medailles op hun naam staan. De landen werden even aan de kant gezet door Australië die het Olympische dames beachvolleybal in 2000 wist te winnen. Duitsland vierde tijdens de Olympische Spelen in 2016 een dubbel feestje, dit land wist zowel bij de heren als bij de dames de gouden medaille binnen te slepen.

Nederlanders bij beachvolleybal Spelen

Nederland beschikt over een aantal beachvolleybalteams die kanshebbers zijn op een medaille. Ook de afgelopen Olympische Spelen (Tokio) werd het Nederlandse duo Meeuwsen en Brouwer favoriet genoemd. In 2016 wonnen ze brons. Hiermee hebben ze geschiedenis geschreven voor het Nederlandse beachvolleybal. Dit was namelijk de eerste medaille voor Nederland in deze rubriek. Afgelopen Spelen was het ze niet gegund door onder andere een zware loting. Wie weet wat Nederland allemaal gaat doen op de Spelen in Parijs. Nog eventjes geduld en we kunnen weer genieten van dit mooie en snelle spel. Voor nu moeten we nog even teren op de bronzen medaille.

  • Katja Stam & Raïsa Schoon (vrouwen)
  • Stefan Boermans & Yorick de Groot (mannen)
  • Steven van de Velde & Matthew Immers (mannen)

Programma beachvolleybal Olympische Spelen 2024 Parijs

Programma Nederlandse duo’s
Zondag 28 juli
10.00 uur: Van der Velde/Immers – Ranghier/Carambula
15:00 uur: Stam/Schoon – Paulikiene/Raupelyte

Maandag 29 juli
10.00 uur: Boermans/De Groot – Herrera/Gavira

Dinsdag 30 juli
20.00 uur: Boermans/De Groot – Evans/Budinger
22.00 uur: Van de Velde/Immers – Grimalt/Grimalt

Vrijdag 2 augustus
16.00 uur: 
Krou/Gauthier-rat – Boermans/De Groot
17.00 uur: Carol/Barbara – Stan/Schoon
20:00 uur: Mol/Sorum – Van de Velde/Immers

Zaterdag 3 augustus
09.00 – 00.00 uur: 
Mannen en vrouwen, lucky loser-wedstrijd

Zondag 4 en maandag 5 augustus
09.00 – 23.00 uur:
 Mannen en vrouwen, achtste finales

Dinsdag 6 en woensdag 7 augustus
17.00 – 23.00 uur: 
Mannen en vrouwen, kwartfinales

Donderdag 8 augustus
17.00 – 23.00 uur: 
Mannen en vrouwen, halve finale

Vrijdag 9 augustus
21.00 – 00.00 uur: 
Vrouwen, finale en troostfinale 🥇🥈🥉

Zaterdag 10 augustus
21.00 – 00.00 uur: 
Mannen, finale en troostfinale 🥇🥈🥉