Volleybal Olympische Spelen 2024

Volleybal Olympische Spelen Parijs

Op deze pagina vind je alle informatie omtrent volleybal en de Olympische Spelen 2024 in Parijs. De geschiedenis van het volleybal begint in Massachusetts, de plaats waar het spelletje volleybal is uitgevonden. Tevens dezelfde plaats waar een andere Olympische Sport, basketballen, is ontstaan! Bij het Springfield College zochten ze naar een geschikte sport voor oudere mensen. Tijdens die zoektocht kwamen ze met het spel ‘mintonette’. Dit is de voorloper van het volleybal van nu. Razendsnel populair geworden in de VS. Niet veel later werd het ook door de andere landen opgepikt. Begin 20ste eeuw speelden de Canadezen het spelletje al fanatiek mee. Al snel volgde Japan. Ook in Cuba bleven ze niet achter en is volleybal nog steeds een geliefde sport. Niet veel later (in 1947) werd ook de Internationale Volleybal Federatie opgericht. Daarbij mogen wereldkampioenschappen natuurlijk niet ontbreken, een logische volgende stap in de groei van deze sport. De vrouwen moesten daarentegen nog even wachten. Die kampioenschappen zijn in 1952 van start gegaan.

volleybal olympische spelen 2024 parijs
Photo by Vince Fleming on Unsplash

Regels Olympisch volleybal

De Olympische volleybalwedstrijden worden op een veld in de zaal gespeeld. Het wordt door middel van een net in helften verdeeld. Elk team staat op een helft van het veld. Een team (6 atleten) moet als eerste 25 punten halen om een set te winnen. Om de wedstrijd te winnen moet een team 3 sets winnen. Bij een gelijkspel (2-2) wordt er een beslissende set gespeeld, deze set gaat tot de 15 punten.

De zijkanten van het net bevatten stokken die de lucht in steken. Deze worden antennes genoemd. Deze zogenoemde antennes zijn als het ware een verlengde van het speelveld. De bal moet namelijk tussen de antennes doorgespeeld worden.

Onderdelen volleybal tijdens de Olympische Spelen 2024

In Parijs zijn er 12 teams die in 2024 meedoen aan de Olympische Spelen. Er wordt gespeeld in twee verschillende rubrieken. Deze twee volleybal rubrieken zijn:

  • Mannen volleybaltoernooi
  • Vrouwen volleybaltoernooi

Beide toernooien beginnen met een poulesysteem. Na deze poulewedstrijden vinden er kwartfinales plaats. Hierop volgend is de halve finale. Hierdoor zijn de finalisten bekend en wordt er in de finale om de gouden medaille gespeeld.

Tot slot wordt er ook voor de bronzen medaille gevolleybald. Deze wordt beslist door verliezers van de halve finale tegen elkaar te laten spelen. Vervolgens krijg het winnende team brons mee naar huis!

Deelnemers en kwalificatie volleybal Olympische Spelen Parijs

Twaalf landen zullen deelnemen aan de Olympische Spelen, waarbij het gastland Frankrijk automatisch gekwalificeerd is.

Er zijn zes teams die zich kwalificeren via de Olympische Kwalificatie Toernooien (OKT’s), die plaatsvinden van 16 tot en met 24 september 2023. Deze OKT’s zijn onderverdeeld in drie poules van elk acht landen, waarbij de top-2 van elke poule een rechtstreeks olympisch ticket krijgt.

De resterende vijf tickets zullen worden toegewezen op basis van de wereldranglijst, die wordt opgesteld in juni 2024 na de groepsfase van de Nations League.

In eerste instantie zal gekeken worden naar de best geplaatste landen van continenten die nog geen ticket hebben toegewezen gekregen. Zodra alle continenten vertegenwoordigd zijn, zullen de hoogst gerangschikte landen de laatste tickets ontvangen. Op moment van schrijven staat Nederland negende op die ranglijst (september 2023).

Olympische volleybal geschiedenis

Het was de eerste keer in 1964 dat volleybal zich bij de Olympische Spelen liet zien. De Spelen vonden toen plaats in Tokio. Daarnaast werden er veel volleybal competities gehouden, zowel voor mannen als voor vrouwen. Met goed bekeken kampioenschappen, goed bekend en goed bezocht. Natuurlijk zorgde een deelname aan de Olympische Spelen voor nog meer enthousiasme rondom de sport. Daarom bleef het volleybal in die tijd alsmaar groeien.

De standaard kampioenschappen waren ook bij de Olympische Spelen de norm. Bij deze wedstrijden speelden alle teams tegen elkaar. Maar na 8 jaar de Spelen op deze manier te hebben ingevuld, werd er toch een verandering in het format gebracht. De eerste ronde bestond uit poules, gevolgd door kwartfinales. Daarna volgde er de halve finale, en de beslissende finale waarbij de gouden medaille op het spel stond.

Lange tijd, tot ver in de jaren tachtig, werd de sport gedomineerd door Cuba en de Sovjet-Unie. Italië en China namen daarna de leiding over en wonnen de gouden medailles. Ook Brazilië deed zijn intrede bij het Olympisch volleybal en was de dominante speler in 2000.

Volleybal locatie Zuid Parijs Arena

Voor de Spelen in 2024 staan de wedstrijden voor het volleybal gepland in de South Paris Arena (nr.1). Deze Zuid Parijs arena is een expositie en tentoonstellingscentrum. Hier worden congressen gehouden en activiteiten georganiseerd die mensen vanuit de hele wereld trekken. Het is een van de meeste bezochte arena’s in Frankrijk. De beurshallen zijn gigantisch, daar passen wel meer dan 12000 volleybalvelden in.

Niet alleen het volleybal vindt hier plaats. Het wordt een belangrijk knooppunt voor de Olympische Spelen in 2024. Er zijn namelijk 3 grote hallen voor de logistiek en organisatie van de Spelen gereserveerd.

Op dit moment is een groot en ambitieus renovatieproject gestart. Hiervan zullen de laatste werkzaamheden in 2023 worden uitgevoerd. Hierdoor is de hal tiptop in orde gemaakt en klaar voor de Olympische Spelen.

Deze hal, die omgetoverd wordt tot groot logistiek centrum voor de Spelen, is zeer centraal gelegen. Met andere grote arena’s (zoals het Roland Garros stadion en Champ de Mars arena) in de buurt maakt deze Zuid Parijs arena het Olympische dorp gevoel compleet. Dankzij de centrale ligging zijn toeristische attracties ook binnen handbereik. Zo is er altijd wat te doen met bijvoorbeeld de Eiffeltoren op de achtergrond en de Bois de Boulogne om te wandelen wanneer er geen Olympische wedstrijden aan de gang zijn.

Programma volleybal OS 2024 Parijs

Het volleybal programma en speelschema begint op 27 juli en eindigt op 10 augustus 2024.

Maandag 29 juli
09.00 uur: Turkije – Nederland

Donderdag 1 augustus
17.00 uur: Italië – Nederland

Zaterdag 3 augustus
09.00 uur: Nederland – Dominicaanse Republiek

Dinsdag 6 augustus
09.00 – 23.30 uur: 
kwartfinales

Donderdag 8 augustus
16.00 – 22.30 uur: 
halve finales

Zaterdag 10 augustus
Vanaf 13.00 uur: troostfinale 🥉

Zondag 11 augustus
Vanaf 13.00 uur: finale 🥇🥈