Inhoud
Wielrennen op de Olympische Spelen 2024 in Parijs
Fietsen, ontstaan als vervoersmiddel maar nu niet meer weg te denken als echte sport. De ontwikkelingen van het fietsen ging snel, en daarmee ook het fietsen zelf. Zo werd de racefiets ontwikkeld en volgden daarmee al snel de eerste wielerwedstrijden. Het echte wielrennen begon in de 19e eeuw. De eerste races werden georganiseerd en records worden in 1868 al bijgehouden. In dat jaartal zijn er onder andere wedstrijden gehouden en de eerste uitslagen geregistreerd in het Parc de Saint Cloud in Parijs, de stad waar de Olympische Spelen 2024 ook plaats vinden. Hieronder lees je alles over wielrennen op de Olympische Spelen 2024 in Parijs.
Al snel na deze wedstrijdvormen werden er nationale federaties voor het wielrennen opgericht. Daaropvolgend, in 1900, ontstond de internationale federatie ‘Union Cycliste Internationale’. Deze federatie hield toezicht op de organisatie van de verschillende disciplines binnen de wielsport.
Regels wielrennen op de Olympische Spelen
Tijdens de Olympische Spelen vindt het wielrennen buiten plaats. Hier zullen twee verschillende evenementen worden gehouden, namelijk:
- De wegwedstrijd en de;
- individuele tijdrit
Tijdens de wegwedstrijd gaan alle wielrenners tegelijk van start. Het is een wedstrijd waarin de deelnemers tactisch moeten zijn, omdat iedereen massaal van start gaat. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de wielrenners over een topconditie beschikken met een hoog uithoudingsvermogen.
Bij de wedstrijd op de weg valt de beslissing vaak in de laatste paar honderd meter. De wielrenners positioneren zich tijdens de race, sparen hun energie en geven alles in het laatste deel. Een spectaculair schouwspel waarbij het soms maar om enkele secondes gaat. Die enkele secondes zullen bepalen wie er met de gouden medaille voor het wielrennen naar huis gaat.
De tijdrit is een wedstrijd waarbij wielrenners solo van start gaan. Ze vertrekken op gespreide tijden, in plaats van een peloton zoals bij de wegwedstrijden. Ook leggen de wielrenners tijdens de tijdrit een kortere afstand af. Dit onderdeel van het wielrennen op de Olympische Spelen vergt weer andere kwaliteiten. Er is een explosievere kracht vereist die al vanaf de start ingezet moet worden. Een efficiënte positionering is hierbij de hele wedstrijd nodig.
Geschiedenis wielrennen Olympische Spelen
Het wielrennen is een van de langst meegaande onderdelen van de Olympische Spelen. Het stond voor het eerst op het programma in 1896 tijdens de Olympiade van Athene. Het is weggelaten uit drie eerdere Spelen van 1900 tot 1908, daarnaast heeft het èèn andere Spelen gemist. Vergeleken met andere sporten heeft het wielrennen zeer weinig gemist.
Het vrouwenwielrennen werd in 1984 toegevoegd. Tijdens deze spelen mochten vrouwen voor het eerst strijden om Olympisch goud in het onderdeel wegwedstrijd.
De Olympische tijdrit voor vrouwen werd in 1996 officieel onderdeel van de Spelen gemaakt.
Nederlandse wielrenners op de Olympische Spelen
Wielrennen is een populaire sport onder groot publiek. Steeds meer mensen volgen wielrenners. Vooral wanneer de Nederlanders succes boeken op de Olympische Spelen, wordt er meer over geschreven en gesproken. Favoriete wielrenners worden uitgenodigd in praatprogramma’s of er worden mooie documentaires over gemaakt.
Het mooie van Wielrennen op de weg is dat fans zo dichtbij kunnen komen. Je kan de atleten horen hijgen en zien zweten. De laatste Spelen, die in Tokio plaatsvonden, hebben meerdere Nederlandse wielrenners een Olympische medaille gewonnen.
De wielrenners die tijdens deze laatste Spelen voor Nederland uitkwamen zijn:
Dylan van Baarle
Tom Dumoulin (+ tijdrit)
Yoeri Havik
Wilco Kelderman
Bauke Mollema
Anna van der Breggen (+ tijdrit)
Annemiek van Vleuten (+ tijdrit)
Demi Vollering
Marianne Vos
Annemiek van Vleuten stuntte in de wegkoers en haalde zilver voor Nederland binnen. Daarna wist van Vleuten wederom een geweldige zege te boeken. Ze won de gouden medaille bij de tijdrit van het wielrennen.
Tijdens dezelfde race wist Anna van der Breggen het Brons te veroveren.
Ook de Nederlandse wielerheld Tom Dumoulin boekte mooie resultaten. Dumoulin behaalde Olympisch Zilver in een sensationele tijdrit.
Nederlandse wielrenners op de Olympische Spelen 2024
Zodra alle Nederlandse wielrenners op de Olympische Spelen 2024 in Parijs bekend zijn, zullen we hieronder een overzicht geven van alle Nederlandse wielrenners. Wel is het aantal Nederlanders dat mee mag doen met de wegrit en de tijdrit bekend:
- Wegrit mannen: drie Nederlanders.
- Wegrit vrouwen: vier Nederlanders
- Tijdrit mannen: een Nederlander
- Tijdrit vrouwen: twee Nederlanders
Programma Wielrennen op de weg Olympische Spelen 2024
- 27 juli 2024: Individuele tijdrit (14.30 uur – 18.30 uur)
- 3 augustus 2024: Wegrit (11.00 uur – 18.15 uur)
- 4 augustus 2024: Wegrit (14.00 uur – 18.45 uur)
Zaterdag 27 juli
• Vanaf 14.30 uur: individuele tijdrit (vrouwen en mannen) 🥇🥈🥉
Zaterdag 3 augustus
• 11.00 uur: wegrace (mannen) 🥇🥈🥉
Zondag 4 augustus
• 14.00 uur: wegrace (vrouwen) 🥇🥈🥉
Bekijk hier het volledige programma van de Olympische Spelen 2024.
Op de hoogte blijven van de OS 2024?
Blijf up to date en schrijf je in op de gratis nieuwsbrief over Olympische Spelen 2024 in Parijs